Mikrobiologiczne badanie kosmetyków - charakterystyka | Labostrzeszow

Mikrobiologiczne badanie kosmetyków – charakterystyka

Obecnie rynek kosmetyczny oferuje bardzo szeroki wybór różnorodnych produktów. W ich składzie znajdują się różnorodne substancje przeznaczone do bezpośredniego kontaktu z ciałem człowieka. Z uwagi na specyfikę ich zastosowania bardzo ważne jest, aby spełniały najwyższe standardy bezpieczeństwa. Użyte do produkcji kosmetyków surowce w różnym stopniu mogą być narażone na skażenie mikrobiologiczne. Obecność mikroorganizmów w produktach kosmetycznych może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia człowieka i prowadzić do poważnych konsekwencji. Dlatego też konieczne jest przeprowadzanie mikrobiologicznych badań zarówno surowców, jak i gotowych produktów kosmetycznych w celu określenia specyfikacji i oceny czystości mikrobiologicznej.

 

Mikrobiologiczne badanie kosmetyków w ujęciu prawnym

 

Produkty kosmetyczne muszą gwarantować czystość mikrobiologiczną z uwagi na bezpieczeństwo użytkowników. Obowiązek przeprowadzania badań mikrobiologicznych wynika ze standardów oraz norm prawnych, w tym m.in. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 23.12.2002 roku (Dz.U.Nr 9 z 2003 r.). Do podstawowych badań zaliczamy:
  • oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych mezofilnych (bakterie, drożdże i pleśnie),
  • oznaczanie Pseudomonas aeruginosa,
  • oznaczanie Staphylocccus aureus,
  • oznaczanie Candida albicans,
  • oznaczanie Escherichia coli.

 

Producenci mają obowiązek zbadania każdego produktu kosmetycznego zanim trafi on na półki sklepowe. Spełnienie wysokich standardów jakości mikrobiologicznej kosmetyków to również pewność dla konsumentów, że wybrane środki myjące, pielęgnacyjne czy do makijażu są całkowicie bezpieczne.

 

Specyfika mikrobiologicznych badań kosmetyków

 

Mikrobiologiczne badania kosmetyków wykonywane są w akredytowanym laboratorium w Ostrzeszowie. Kosmetyki badane są pod kątem obecności poszczególnych drobnoustrojów, pleśni i drożdży. Sprawdzane są też surowce użyte w celu sprawdzenia surowców konserwujących, które użyte zostały do zabezpieczenia produktu przed rozwojem zanieczyszczeń.

 

Kosmetyki występują w różnej postaci fizykochemicznej i mogą być w mniejszym lub większym stopniu zagrożone zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi. Do grupy wysokiego ryzyka należą przede wszystkim produkty na bazie wody, a także preparaty zawierające w swoim składzie surowce pochodzenia naturalnego. Mniej podatne na zakażenia są produkty o niskiej zawartości wody, np. preparaty sypkie czy sprasowane (np. pudry). Do najbezpieczniejszych mikrobiologiczne produktów zaliczamy przede wszystkim środki na bazie alkoholu (np. dezodoranty) oraz kosmetyki zawierające surowce o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych (olejki eteryczne). Wróć na bloga