Badania wody

Zanieczyszczeń wody bardzo często nie widać gołym okiem. Niestety kontakt naszej skóry (np. w kąpieliskach, basenach lub podczas codziennego mycia) lub wypicie skażonej wody może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Jedynie laboratoryjne badania wody są w stanie sprawdzić skład chemiczny i właściwości fizyczne danej próbki. Laboratorium oferuje szeroki wachlarz badań wody przeznaczonej do spożycia, ciepłej, basenowej, powierzchniowej oraz mineralnej, źródlanej i stołowej.

BADANIE FIZYKOCHEMICZNE
1.Mętność
2.Barwa
3.pH
4.Zapach
5.Smak
6.Amoniak
7.Azotany
8.Żelazo
9.Mangan
10.Indeks nadmanganianowy
11.Przewodność elektryczna właściwa
12.Chlorki
13.Twardość ogólna
14.Temperatura
15.Chlor wolny
16.Chlor związany (z obliczeń)
17.Chlor całkowity
BADANIE MIKROBIOLOGICZNE
1.Oznaczanie ilościowe bakterii Pseudomonas aeruginosa/ metoda filtracji membranowej
2.Oznaczanie ilościowe enterokoków kałowych/ metoda filtracji membranowej
3.Oznaczanie ilościowe grupy coli/ metoda filtracji membranowej
4.Oznaczanie ilościowe Escherichia coli/ metoda filtracji membranowej
5.Określenie ogólnej liczby kolonii metodą posiewu na agarze odżywczym w 36°C po 48 h i 22°C po 72 h
6.Oznaczanie ilościowe bakterii Legionella spp./ metoda filtracji membranowej
7.Oznaczanie ilościowe Clostridium perfingens wraz ze sporami/ metoda filtracji membranowej
BADANIE MIKROBIOLOGICZNE
1.Oznaczanie ilościowe bakterii Legionella spp.
BADANIE MIKROBIOLOGICZNE
1.Oznaczanie ilościowe grupy coli/ metoda filtracji membranowej
2.Oznaczanie ilościowe Escherichia coli/ metoda filtracji membranowej
3.Określanie ogólnej liczby kolonii metodą posiewu naagarze odżywczym w22°C po72 h
4.Określanie ogólnej liczby kolonii metodą posiewu naagarze odżywczym w37°C po24 h
5.Oznaczanie ilościowe enterokoków kałowych/ metoda filtracji membranowej
6.Oznaczanie ilościowe bakterii Pseudomonas aeruginosa/ metoda filtracji membranowej.
BADANIE MIKROBIOLOGICZNE
1. Oznaczanie ilościowe enterokoków kałowych metodą filtracji membranowej
BADANIE FIZYKOCHEMICZNE
1.Mętność
2.pH
3.Azotany
4.Indeks nadmanganianowy
5.Temperatura
6.Chlor wolny
7.Chlor całkowity
8.Chlor związany (zobliczeń)
9.Potencjał redox
BADANIE MIKROBIOLOGICZNE
1.Oznaczanie liczby gronkowców koagulazo- dodatnich wśrodowisku wodnym metodą filtrów membranowych wg  metodyki PZH ZHK: 2007
2.Oznaczanie ilościowe bakterii Pseudomonas aeruginosa/ metoda filtracji membranowej
3.Oznaczanie ilościowe Escherichia coli/ metoda filtracji membranowej
4.Określanie ogólnej liczby kolonii metodą posiewu naagarze odżywczym w  36°C po  48 h
5. Oznaczanie ilościowe bakterii Legionella spp./ metoda filtracji membranowej
BADANIE FIZYKOCHEMICZNE
1.Azot amonowy
2.Azot azotanowy
3.Azot azotynowy
4.Azot Kjeldahla
5.Azot ogólny
6.Azot ogólny metodą obliczeniową
7.BZT5
8.Chlorki
9.ChZT
10.Fosfor ogólny
11.Fosforany
12.Mangan
13.Odczyn pH
14.Przewodność elektryczna
15.Substancje ekstrahujące eterem naft.
16.Temperatura
17.Tlen rozpuszczony
18.Zawiesina ogólna
19.Zasadowość
20.Żelazo
21.Chlor wolny
22.Zagniwalność

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 07.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2017, poz. 2294)

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych (Dz.U. 2011 nr 85, poz. 466)

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 listopada 2015 r. w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać woda na pływalniach (Dz.U. 2015, poz. 2016)

Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 19 lipca 2016 r. w sprawie form i sposobu prowadzenia monitoringu jednolitych części wód powierzchniowych i podziemnych (Dz.U. 2016, poz. 1178)